Empuriabrava -Castelló d'Empúries (Girona)

Empuriabrava va néixer fa just 50 anys, quan el turisme va començar a descobrir la Costa Brava. És una urbanització del terme municipal de Castelló d’Empúries a l’Alt Empordà (Girona).  L'àrea majoritàriament urbanitzada és arran de costa per l'est, i limita al sud amb el tram final i la desembocadura de la Muga, canalitzada en aquest sector, i al nord amb els recs dels Salins, mentre que a l'oest arriba fins a la carretera comarcal que va de Roses a  la capital  de l’Alt Empordà, Figueres. Els terrenys on es va construir la urbanització es dedicaven a l’explotació agrícola i ramadera, sobre tot al pasturatge, i la part més arran de mar era zona humida, sorrenca i d’aiguamolls, completament desprotegida; d’aquí que naixé la plataforma del grup de defensa que es va constituir per promoure posteriorment el parc natural dels Aiguamolls de l’Alt Empordà. Vaig ser testimoni com aquesta plataforma va poder frenar l'imperi que es planejava construir amb més de 600 hectàrees de terreny, amb un canal navegable fins a Figueres, concretament, entre d'altres,  ho va intentar promoure  Banco de Madrid.  El juliol del 1976, hi va haver el primer text de defensa signat pel promotor Jordi Sargatal, qui sota el meu punt de vista i el de molts i moltes va ser un gran defensor i lluitador per a què aquest desastre inmobiliari s'aturés a l'Empordà. Diferents accions al Ministeri de Medi Ambient, ponències en col·loquis internacionals sobre la protecció de zones humides i la creació del Grup de Defensa dels Aiguamolls Empordanesos, van mobilitzar moltes persones i col·lectius nacionals i estrangers, que demanaven el final de l'especulació i la protecció dels aiguamolls. 

 

Aquesta urbanització compta amb un complex  immobiliari aproximadament de 14.000 cases i apartaments de diferents estils i condició,  amb 5.000 embarcadors privats. A l'estiu la població real és d'uns 75.000 habitants.

 

Els principals turistes d'Empuriabrava solen ser de procedència alemanya, francesa i, en menys quantitat, anglesa i neerlandesa. En els darrers temps, hi ha propietaris catalans, espanyols i també els russos creixen en nombre de propietats.

 

Compta amb l’aeròdrom de renom internacional, un dels més importants del món. S’hi practica des de fa molts anys el paracaigudisme de diferents modalitats, amb més de 125.000 salts a l’any. L’escola d'aquest centre de paracaigudisme és la més  coneguda d’Europa, i és una de les tres més grans del món. Es va crear a l’any 1985.

 

Empuriabrava també compta amb un important club nàutic, dues escoles de submarinisme,  i ofereix circuits turístics per poder visitar els diferents canals de la urbanització, que pretenien imitar la inimitable Venècia. Disposa de diferents centres comercials

 

La Muga és un riu pirinenc d'uns 58 kms de curs que desemboca concretament a la platja d'Empúriabrava, al Golf de Roses,  prop del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.

Si estás aquí es por algo, simplemente relájate y observa sin expectativas, porque el Arte o el Amor de la Vida, está aquí, siempre aquí, siempre donde tu estás. Ábrete a la lucidez.

 

 Puedes estar absolutamente seguro de que la Verdad nadie la tiene, ni nadie la puede enseñar, poseer o retener. Se revela a sí misma, constantemente.