Cadaqués (Girona)

A Cadaqués s’hi respira un aire especial, són es seus racons, sa seu gent, ses seus platges i cales, es seu parlar salat… Ha estat i segueix sent un pol d’atracció per visitants de facetes molt variades doncs són moltes ses sensacions, experiències i valors que ens ofereix.

Cadaqués, situat al cor de la penínsul·la del cap de Creus, a l’extrem nord-est de Catalunya, és un dels pobles de pescadors més singulars de la costa catalana.

A Cadaqués es combinen l’arquitectura típica mediterrània amb la natura salvatge i pintoresca del cap de Creus. Els seus carrers empedrats condueixen al visitant per un laberint de cases baixes i blanques enfilades sobre un turó i coronades per una església. La lluminositat i la serenor que irradia Cadaqués el converteixen en un espai ideal pels que busquin l’autenticitat d’un passat mariner i la màgia d’un paratge insirador al més pur estil mediterrani.

 

La insularitat d’aquesta vila, que manté vives la cultura pròpia i les tradicions populars, ha atret també intel·lectuals i artistes que han contribuït a convertir Cadaqués en un lloc d’avantguarda i inspiració de pintors de renom internacional com Salvador Dalí, que va trobar en la platja de Portlligat l’espai indoni per fer-s’hi una casa, avui convertida en museu.

Escrit extrext de la web oficial de l'ajuntament de Cadaqués -www.cadaques.cat

 

Cadaqués aparentment va ser, segons expliquen, sobretot en les primeres dècades del segle XX, lloc visitat per grans poetes i artistes: sens dubte, la casa de Salvador Dalí a Portlligat, avui convertida en un dels museus amb més convocatòria de la Costa Brava, va ser punt de reunió, a més de l'atractiu d'un poble que en aquells dies era un llogaret de pescadors gairebé aïllada del món. A la Riba d'Es Poal, en ple centre, una placa assenyala la casa on va viure Pau Picasso durant l'estiu de 1910. A prop d'allà, una altra inscripció recorda a Federico García Lorca; a prop, en una de les cantonades del passeig hi ha el bar Melitón, on Marcel Duchamp va passar moltes tardes jugant als escacs. El passeig Marítim és el veritable centre cívic del poble: des de l'edifici en forma de cub del bar El Casino fins a l'esmentat Melitón, el passeig és un bulevard de gairebé cent metres, entre ells, els bars Marítim i Boia, les terrasses donen directament sobre la platja i són el punt de trobada d'habituals i visitants.

Us recomano la lectura del llibre "Cadaqués", de Josep Pla. L'edició original és de 1947 i per tant ens parla des d'una perspectiva anterior al turisme de masses. Potser per això sigui tant fragant la seva lectura, amb l'estil tan directe de l'escriptor empordanès.

Si estás aquí es por algo, simplemente relájate y observa sin expectativas, porque el Arte o el Amor de la Vida, está aquí, siempre aquí, siempre donde tu estás. Ábrete a la lucidez.

 

 Puedes estar absolutamente seguro de que la Verdad nadie la tiene, ni nadie la puede enseñar, poseer o retener. Se revela a sí misma, constantemente.